Co ja tutaj robię? Stefan Stanowski, architekt

W cyklu "Co ja tutaj robię?" przedstawiamy projekt architekta Stefana Stanowskiego.

 

IMAGE-3-smStefan jest absolwentem Wydziału Architektury Wnętrz Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku, i Wydziału Architektury Uniwersytetu w Sydney. Po przyjeździe do Australii w 1992 pracował w wielu architektonicznych biurach takich jak Group GSA (Gazzard Sheldon Architects), Hassell and Philip Cox. 

Stefan jest architektem zarejestrowanym w Izbie Architektów NSW (NSW Architects Registration Board) i jest członkiem Australijskiego Instytutu Architektów (Australian Institute of Architects). Prowadzi własną pracownię Artin Design, która jest wpisana jako A+Practice w Instytucie Architektów. Zajmuje się projektowaniem domów jednorodzinnych, architektury mieszkalnej, średniej wielkości budynków przemysłowych i komercyjnych. 
Prezentowany na zdjęciach budynek jest zaprojektowany dla rodziny z dwojgiem dzieci w wieku szkolnym. Na parterze znajdują się dwie sypialnie dla dzieci, każda wyposażona w oddzielna łazienkę i wspólną wnękę kuchenną, której celem jest przygotowanie dzieci do samodzielnego życia w przyszłości.


IMAGE-4-smPrzestrzeń mieszkalna dzieci jest połączona z obszernym pokojem dziennym, z możliwością zupełnego jej oddzielenia w przyszłości jako niezależną część przez proste przesunięcie drzwi frontowych. Pokój dzienny połączony jest z otwartą kuchnią i przestrzennie z basenem przez duże rozsuwane, pionowo przeszklone drzwi, a przez otwarcie w suficie z powierzchnią rekreacyjna na pierwszym piętrze. Posiada także kominek. Pralnia, zmywalnia i przechowalnia naczyń i sztućców, oraz mała ubikacja są umieszczone w pobliżu kuchni. Szerokie schody prowadzą na pierwsze piętro. Garaż na dwa samochody jest dostępny z korytarza wejściowego i przez oddzielne drzwi z pierwszego piętra, z pominięciem pokoju dziennego. To rozwiązanie pozwala na funkcjonalne oddzielenie wszystkich sypialni od pokoju dziennego i zapewnia ich prywatność.
Drewniany taras w tyle domu rozciąga się do przeszklonej, zamkniętej altany wyposażonej w kominek. Mała ubikacja, prysznic i przebieralnia umieszczone są z tyłu altany i obsługują basen.
Na pierwszym piętrze znajduje się sypialnia rodziców i sypialnia gościnna/pracownia, obie z balkonami. Balkon sypialni rodziców wychodzi na basen, sypialni gościnnej/pracowni na front. Sypialnie oddzielone są przestrzenią rekreacyjna, połączoną przestrzennie z pokojem dziennym na parterze. Zsyp na pranie połączony jest z pralnią na parterze.


IMAGE-1-smBudynek jest zaprojektowany zgodnie z rekomendacjami LHA (Liveble Housing Australia) co pozwalam po drobnych modyfikacjach, na dostosowanie go do potrzeb ludzi niepełnosprawnych i w podeszłym wieku. Zwiększa to wartość rynkową domu, i pozwala utrzymać ją na wysokim poziomie w przyszłości.
Metody projektowe zgodne z programem ESD (Ecologically Sustainable Development) uwzględniają w projektach zbiornik na wodę deszczową obsługujący ogród, basen i ubikacje, oraz panele słoneczne na dachu do produkcji energii elektrycznej i podgrzewania wody. Konstrukcja ścian zewnętrznych parteru z cegłą po wewnętrznej ich stronie oraz całkowicie rozsuwane pionowo drzwi pokoju dziennego w pobliżu basenu zwiększają masę termiczna budynku. Naturalna, przelotowa wentylacja całego budynku jest ułatwiona przez wspomniane rozsuwane drzwi na parterze i żaluzjowe okno od frontu.    